recept: Sólet pataki tálban, Kifőzde
Sólet pataki tálban
(csólent)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

6 személyre:
50 dkg fehérbab,
50 dkg füstölt marhaszegy,
1 füstölt libacomb,
50 dkg marhalábszár,
10 dkg árpagyöngy (gersli),
6 tojás,
5-6 kisebb fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál libazsír,
1 evőkanál finomliszt, só, bors, pirospaprika




A babot előző este, a füstölt húst 3-5 cm-es darabokra vágom, és az egészben hagyott libacombbal és gerslivel együtt a cserépedénybe téve, egy órával előbb hideg vízbe beáztatom.
A marhalábszár husiját a hártyáktól, inaktól megtisztítom, megmosom, és felaprítom 2-3 cm-es kockákra.
A tojásokat megmosom és sós vízben 4-5 percig főzzöm, majd óvatosan megpucolom, mert nem visz rá a gusztus, hogy héjastól tegyem az ételbe.
A megtisztított hagymákat félbe, majd negyedbe vágom, lemezeire szedem és a libazsíron pici sóval óvatosan megfonnyasztom, vigyázva, nehogy megpiruljon. Ha már puha a hagyma, ráteszem a vékonyra szeletelt fokhagymát, egyet keverek rajta és ráteszem a húst is. Addig pirítom, míg színét nem váltja. Ekkor belekeverek egy evőkanál lisztet, párszor megforgatom, majd ráteszek egy csapott kávéskanál pirospaprikát, elkeverem, és vízzel félig felöntöm. Teszek bele némi sót és borsot is, 1-2 percig rotyogtatom és félrehúzom.
A beáztatott babot és árpagyöngyöt leszűröm, a babot még le is forrázom, és mindkettőt beleöntöm a cseréptálba, kicsit összekeverem. A babba kis fészket mélyítek, és beleteszem a füstölt húsokat, majd beterítem a pörköltszerű husikával. Köré óvatosan, nehogy kipukkadjanak, elhelyezem a félig megfőzött és megpucolt tojásokat. Ráöntöm a hagymás zsírt és ha tudom, rákotrom a babot, igyekszem befedni. Meghintem kevés sóval és borssal, és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
A tálat lefedem, és hideg sütőbe téve, 180 fokon 30 percig melegítem, majd a hőt 120 fokra visszaveszem, és legalább 6-8 óra hosszat sütöm-párolom. Átlag óránként megnézem, és ha nagyon elfővi a vizét, pótolom.
Friss, ropogós héjú, puha belű félbarna kenyeret adok hozzá. Van, aki savanyúságot is kér, csemege uborka, savanyú dinnye megteszi.
Ha nem cserépedényben készíteném, akkor vastag falú fazekat választanék. A sütőt előmelegíteném, és a babon lévő vizet kicsivel (egy ujjnyival) megplusszolnám.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.



Forrás: Olvasgattam, kérdezősködtem, ez lett belőle.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.05.14. Utoljára frissítve: 2010.05.14.
Utolsó megtekintés: több, mint 57 perce (2024-05-03 13:13:49 - 4.73)
Hozzászólások:

Lacipapa (2011-09-19 20:20:00):
Én tarkababbal szeretem. Maga a recept kitünő.Az étel is :)! Csak az a kár, hogy tényleg idő igényes. Csendes téli hétvégén szoktam készíteni, kora reggel sütőbe tolom, aztán már csak a jó fajta bor tartson ki, míg elkészül....

Sancho (2011-11-27 10:03:00):
Bezzeg a zsidócsollent itt van a mexikói csirke meg \\\"elfogyott\\\".

Kifőzdés (2011-11-27 18:34:00):
Tudtam, ha leszedek valamit tőled, csak megszólalsz :-) Mi bajod a csollenttel? Ez egy jó dolog, nem bankszakma!

Megjegyzés a recepthez